Marian Kromkamp – In My Garden

Tekst: Renata de Frankrijker

Beeldend kunstenaar Marian Kromkamp is op 3 januari 1958 geboren in Hengelo en heeft haar atelier aan de Antoniusstraat.

Zij studeerde af in 1983 aan de AKI in Enschede, waar zij lessen volgden in gemengde media, tekenen, schilderen en ruimtelijk werken.

Uiteindelijk koos zij voor modevormgeving, waar zij kleding ontwierp die was  ontstaan vanuit onderzoek en experiment en niet zozeer op de commerciele mode gericht.

Gaande weg kwam zij erachter dat het onderzoeken en experimenteren belangrijker was dan het ontwerpen van kleding. Hierdoor ging Marian steeds meer  autonoom werk maken, waarbij het schilderen steeds belangrijker werd. De eerst jaren was zij vooral bezig met ruimtelijk werk. Langzaam maakte dat plaats voor werken met acryl- en olieverf op doek.

Kromkamp heeft deelgenomen aan diverse groeps- en solo exposities o.a. in Frankrijk, Duitsland, Hengelo, Borne, Oldenzaal, Doetinchem.

Naast haar kunstenaarschap was zij lid van de Commissie beeldende kunst en zat zij in de organisatie van de open atelierroute Hengelo (DeHengeloOpen).

Tevens heeft zij op basisscholen kunsteducatie gegeven op projectbasis en was zij docent bij Crea in Hengelo en docent bij Creatief Centrum in Goor.

 


In januari en februari te zien bij Schouwburg Hengelo

 


“Marian laat acrylschilderijen zien met sterk geabstraheerde vormen uit de natuur, lijnen, rasters in zwart wit met een pastel kleur en goud.

 

Inspiratie uit de natuur

Marian heeft in haar atelier een mooie verzameling van gedroogde bladen en vruchten o.a. van de Lindeboom, gedroogde Judaspenningen, waarbij de grote zaadkorrels van de ovale vruchten duidelijk te herkennen zijn. De zonnebloem die zij heeft laten drogen is niet meer herkenbaar als zonnebloem. Wat hiervan is overgebleven is heel fragiel en kwetsbaar. Zij gebruikt dit als bron voor het onderzoek naar nieuwe vormen. Haar verzameling doet sterk denken aan een herbarium.

Hiervan maakt zij geabstraheerde sjablonen, met deze sjablonen wordt geschoven, geëxperimenteerd, gespeeld, de voor- en achtergrond bepaald, net zolang totdat er een mooie en spannende compositie ontstaat.

Het contrast tussen de voorstelling en lijnstructuur, donkere vlakken tegenover pastelkleuren, organische tegenover geometrische vormen leidt vaak tot een serie van schilderijen.

De reeks voor Zie de Vensters 2.0 heet ‘In my Garden’ en is geïnspireerd op haar tuin. Zij laat acrylschilderijen zien, met sterk geabstraheerde vormen uit de natuur, lijnen, rasters in zwart wit met een Pastel kleur en goud.

Aan één zijde laat zij een serie van kleinere werken zien in het formaat 30 bij 30cm, die op zo’n manier worden gepresenteerd, dat er een bepaald ritme ontstaat en aan de buitenzijde zien we zes schilderijen van groter formaat.

Juist dat ritme, laat een zeker patroon of regelmaat zien. Een herhaling door middel van accenten. Ritme zorgt voor een ervaring van herkenning, rust en overzicht.

Dat laat Marian Kromkamp in haar werk zien, het straalt rust, ordening en ritme uit.

http://mariankromkamp.nl/schilderijen