Over het project

Zie de Vensters

Zie de Vensters is een doorlopende reeks tentoonstellingen / exposities met werk van professioneel beeldend kunstenaars,  te zien in de ramen van Schouwburg Hengelo. Het project is gestart in 2018 en telt nu drie seizoenen. Het vierde seizoen start in september 2021. 

Ontstaan 

September 2017 bezochten Pier van Dijk en Renata de Frankrijker de studio van 1Twente Hengelo aan de Langelermaatweg vanwege een radio-interview over de tentoonstelling Het Beddenpaleis in StARTion. Hun oog viel op de bijzondere ramen van het pand, met diepe vensterbanken en witte achterwanden, die wellicht benut zouden kunnen worden voor beeldende kunst. Bij de renovatie van het pand was dit gedeelte al ingericht als expositieruimte.

Vijf tentoonstellingen

Per jaar worden vijf tentoonstellingen georganiseerd die parallel gaan lopen met de tentoonstellingsreeks Zie de Vide in Schouwburg Hengelo (sinds januari 2013): september/oktober, november/december, januari/februari, maart/april, mei/juni.

Deelname

Deelname staat open voor Hengelose professionele beeldend kunstenaars aangesloten bij Kunstenaarsintiatief 074 PK (v.h. StARTion). Door 1 Twente Hengelo wordt op radio, tv en internet ruim aandacht besteed aan de tentoonstellingen. In principe komen alle disciplines en materialen in aanmerking, ook installaties en multi-media, waarbij de enige beperkingen het formaat van de ramen, vensterbanken en achterwanden zijn.

1Twente Hengelo

In de eerste drie seizoenen was Zie de Vensters te zien in de ramen van 1Twente aan de Langelermaatweg 244 in Hengelo. De studio van 1Twente Hengelo bevindt zich sinds maart 2010 in het voormalige Grolsch Bierhuis, een buurtcafé dat op 9 augustus 2004 geheel door brand werd verwoest, maar later in dezelfde architectuur werd herbouwd. Het pand, een gemeentelijk monument, ligt op de hoek van de Langelermaatweg en Slijperij, een zijstraat van de Laan Hart van Zuid.

Met ingang van het vierde seizoen is Zie de Vensters verhuisd naar Schouwburg Hengelo. De start van de tentoonstellingsreek op een nieuwe locatie is gevierd met de speciale zomerexpositie ‘Entr’acte, te zien tot september 2021.

Organisatie Zie de Vensters

Pier van Dijk en Renata de Frankrijker (Initiatiefnemers)
Emile Urban 

Zie de Vensters wordt mede mogelijk gemaakt door:

Schouwburg Hengelo
Lokaal Fonds Hengelo
Gemeente Hengelo
Stichting 074 PK
1Twente