Gonda Steffens – STAAT VAN ZIJN 2017 – 2021

Tekst: Renata de Frankrijker

Beeldend kunstenaar Gonda Steffens is in 1954 geboren in Hoogeveen in Drenthe. Zij heeft haar atelier aan de Tuindorpstraat. Al vroeg had zij de wens om kunstenaar te worden, maar eerst werd zij kleuterleidster. In 1979 werd zij toegelaten op de AKi, maar vanwege de komst van de kinderen heeft ze dit uitgesteld en is zij gaan werken op kantoor bij hun eigen Bouwbedrijf Gebroeders den Boer.

In 1999 pakte ze de draad weer op en deed zij een oriëntatiecursus bij de Aki en in 2006 behaalde zij haar diploma in de discipline: schilderen.

Gonda Steffens heeft deelgenomen aan diverse groeps- en solo exposities in Hengelo, Borne, Duitsland en Slovenië en daarnaast was zij Bestuurslid van Kunstenaarscollectief BArt, in Borne en Co- curator van het sokkelproject ‘Achter de basiliek’.

Haar tentoonstelling in Zie de Vensters heet: ‘Staat van Zijn’. In deze tentoonstelling  laat zij olieverfschilderijen zien. Vier schilderijen zijn zichtbaar ‘binnen’ en de andere vier ‘buiten’.

Kwetsbaarheid, emotie, diversiteit, drama van het leven, veerkracht, levenskracht, moed, berusting, natuur, nietigheid, tijdelijkheid en kosmos zijn thema’s die in het werk van Gonda Steffens werk steeds terugkomen.

“De kwetsbare mens ontroert me, maar zijn veerkracht vind ik fascinerend. In mijn atelier probeer ik al deze complexe indrukken tot een eenvoudig beeld terug  te brengen. Het gaat om de essentie.”

Steffens werkt met olieverf op doek in heldere kleuren en experimenteert met verschillende technieken. 

 


Van 7 november tot en met 31 december 2021  te zien in vier vensters van Schouwburg Hengelo

 


Gebeurtenissen die plaats vinden in het leven die een emotionele impact hebben, laten de veerkracht zien van “De kwetsbare mens” dat bij Gonda centraal staat. Vallen, opstaan en weer doorgaan.

 

Verre reizen

Deze reeks is o.a. geïnspireerd op haar reizen door India, een land dat zij in 1977 voor het eerst bezocht. Ze reisde met openbaar vervoer en het was destijds voor haar een cultuurshock, maar dit land heeft haar hart veroverd want ze keerde maar liefst acht keer terug.

Wat zij zo fascinerend vindt aan dit land. is de manier waarop de godsdienst daar in het hele leven is verweven. Alles vindt plaats op straat van leven tot de dood. Door India is het thema van Levensloop ontstaan in haar werk, loop van de gebeurtenissen in iemands leven, van geboorte, ziek zijn, dood gaan en alles wat zich daartussen bevindt. Staat van zijn, je toestand op dat moment.

Steffens maakt samen met haar man Piet, verre reizen en het liefst zo vaak en zolang mogelijk met hun eigen kampeerbus. Deze reizen beïnvloeden tevens haar werk, door het zien van andere culturen, leefomstandigheden. Waarbij zij geïntrigeerd is hoe mensen die daar wonen zijn overgeleverd aan de natuur, vaak onder moeilijke omstandigheden, maar goed weten te overleven.

De kwetsbare mens

Gebeurtenissen die plaats vinden in het leven die een emotionele impact hebben, laten de veerkracht zien van “De kwetsbare mens” dat bij Gonda centraal staat. Vallen, opstaan en weer doorgaan.

We zien op de schilderijen emoties die samengaan met lichamelijke reacties, zoals de dans die een gemoedstoestand laat zien.

Het linker schilderij heeft de titel de ‘Kosmische dans’ en verwijst naar De tandava de kosmische dans van de hindoegod Shiva. Op het tweede schilderij zien we ook een dans met op de achtergrond een schaduw, een alter-ego dat een andere beweging laat zien. Zo had het ook gekund.

Het derde doek heet ‘Transformatie’, geïnspireerd op de Piëta, een beeldhouwwerk van Michelangelo. Dat haar erg ontroerde. Op het laatste paneel zien we ‘Het ei’, het begin van het leven.

De stijl van Gonda wordt gekenmerkt door de mengeling van abstract en figuratief schilderen. Beweging geeft zij weer door o.a. het schilderen van lijnen en schaduwen. De figuren worden vaak met donkere of lichtere contouren afgelijnd. Het zijn gefixeerde momenten of omstandigheden uit het leven, symbolisch uitgebeeld.

Levenskracht en vitaliteit

Belangrijk is de levenskracht en vitaliteit die het werk beoogt op te roepen. Complexe indrukken probeert zij tot eeneenvoudig beeld terug te brengen. Het gaat om de essentie. Motieven zoals vlakken zijn vaak te zien in vitale kleuren (zie de schilderijen aan de buitenzijde), hiermee wil zij ook de eventuele zwaarte van het onderwerp opheffen.

Want zo zegt ze zelf: “Het moeten geen dramatische schilderijen worden. Ze moeten ook veerkracht en vitaliteit uitdrukken.”

Meer informatie: Gondasteffens.nl