Onno Dirks – Tussenruimte

Beeldend kunstenaar Onno Dirks laat in het derde seizoen van de tentoonstellingsreeks Zie de Vensters bij 1Twente Hengelo zijn werk zien met de titel: Tussenruimte. Het werk bestaat uit stroken canvaspapier die op verschillende afstanden worden opgehangen, waardoor ruimtes ontstaan tussen de verschillende stroken. De smalle expositieruimte, die zich bevindt tussen een lange wand van de radiostudio en de kozijnen van het pand, werkt ook als een tussenruimte.

“Voor Zie de Vensters heeft Onno uit zijn archief met analoge foto’s, afgekeurde negatieven gekozen. Deze zijn gescand, digitaal bewerkt en afgedrukt op verschillende posities op de stroken canvaspapier,” zegt Renata de Frankrijker, samensteller van de expositiereeks. “Het zijn foto’s met een kleurvertekening, onscherpte en ‘totaal mislukte’ foto’s.’ Maar wat is mislukt?”


‘Stroken canvaspapier die op verschillende afstanden worden opgehangen’

 

“Het zijn foto’s met een kleurvertekening, onscherpte en ‘totaal mislukte’ foto’s.’ Maar wat is mislukt?”

Renata de Frankrijker

Foto’s van verlate plekken

“In de fotografie is die discussie altijd heel nadrukkelijk aanwezig,” zegt Dirks. “Als het niet scherp is, dan is het een foute foto.” De Hengeloër, die studeerde aan de kunstacademie in Enschede, zegt dat hij vroeger zelf ook streng in de leer was als beginnend fotograaf. “Een foto was alleen maar goed als hij aan allerlei criteria voldeed, anders ging hij de vuilnisbak in.” Tegenwoordig vindt Onno het juist mooi om in zijn eigen archief rond te neuzen om te ontdekken wat er dus aan foute dingen tussen zitten. “Daar ga ik dan iets mee doen.”

De foto’s die Dirks heeft gebruikt voor zijn expositie in Zie de Vensters zijn foto’s van verlaten plekken, lege ruimtes van industrieën, zoals van de Hengelose bierbrouwerij. De brouwerij behoorde tot de grootste brouwers van Nederland. Lange tijd was het een grotere onderneming dan bijvoorbeeld Grolsch. Op 1 april 1988 sloot de brouwerij.

“Onno laat daarmee een tijdsbeeld zien,” zegt De Frankrijker. “Foto’s van een verlaten bierbrouwerij, verstild met her en der een bord dat herinnert aan de plek die er ooit was, maar er niet meer is.” Dirks zelf bestempeld het beeld van de foto’s als vergane glorie. “Alle hoekjes en gaatjes die je in deze serie ziet, zijn allemaal dingen die allang gesloopt zijn.”

Onno Dirks – Tussenruimte