\

Frans Mensink – Winterreis

Tekst: Renata de Frankrijker

Fotograaf Frans Mensink is geboren in 1959 in Hengelo. De technische basis voor zijn werk legde hij op de Fotovakschool en later volgde hij nog de opleiding grafische technieken.

Het vastleggen van eenzaamheid en verval spreekt hem erg aan. We zien dat hij in zijn fotografie verschillende uitgangspunten gebruikt, zoals: Straatfotografie, reportages bij officiële gelegenheden, Urban Exploring en de natuur, waarbij Mensink wandelend en fietsend kan genieten van ieder jaargetijden. Zelfs van een wandeling in de regen.

Voor Zie de Vensters heeft Mensink uit zijn enorme fotoarchief met een grote diversiteit aan onderwerpen, gekozen voor: Winterlandschappen. Het werk bestaat uit foto’s op dibond, waarvan vier in zwart/ wit en 1 foto in kleur. — De titel van het werk is : “Winterreis.”


‘Mensink is in zijn lens altijd op zoek naar een mooi lijnenspel’

 

“Als reiziger trekt Frans Mensink door het land en hij neemt ons mee op reis naar een witte wereld die we ten gevolge van de opwarming van de aarde nog maar zelden zien.”

Renata de Frankrijker

Op reis naar een witte wereld

Als reiziger trekt Frans Mensink door het land en hij neemt ons mee op reis naar een witte wereld die we ten gevolge van de opwarming van de aarde nog maar zelden zien. De tocht gaat naar De Marne in het noordwesten van de provincie Groningen, dat grenst aan de Waddenzee en we blijven dichterbij huis: Het Lonnekermeer. Het natuurgebied dat precies op de grens ligt tussen de stuwwal van Oldenzaal en het bekken van Hengelo.

Mensink is in zijn lens altijd op zoek naar een mooi lijnenspel. In de eerste vier vensters zien we besneeuwde velden en witte luchten, met vlakken van wit, grijs en een beetje zwart, waarbij op één foto een meer dreigende lucht is te zien. Al deze ingrediënten leveren op het eerste gezicht verstilde winterlandschappen op.

Wanneer we dichterbij komen en inzoomen op de foto zien we in de verte een huisje, een uitkijktoren, hekken, bomen en verschijnen er spelende kinderen. Het lijken haast potloodtekeningen. In het vijfde venster om de hoek, waarbij de foto afwijkt in kleur, zien we de eenzame hardloper die rent, tegen de wind en de sneeuw in.

Frans Mensink – Winterreis